Автобусни програми от Варна

КАРАДЕНИЗ - Западното Черноморие на ТУРЦИЯ
Маршрут:
Варна - Истанбул – Амасра - Сафранболу – Самсун - Амасия - Чорум – Ескишехир – Бурса - Варна

Продължителност:
8 дни / 7 нощувки

Транспорт:
Автобус


от: 1150 лв.
Програма

КАРАДЕНИЗ - Западното Черноморие на ТУРЦИЯ 

Варна - Истанбул – Амасра - Сафранболу – Самсун - Амасия - Чорум - Анкара – Ескишехир – Бурса - Варна
                                     
01 септември – 08 септември  2019 
 
 

9 дни / 8 нощувки

 

Цена от: 1150 лв  


1 ден: Варна – Истанбул - Километри за деня: 450 км.
 
08.00 – Тръгване от Варна – пред Катедралата ; 11.00 – Тръгване от Бургас. Редовни почивки  по пътя. Спиране  за обяд.
Около 16.30 - Настаняване в хотел 3 * в Истанбул. Кратък брифинг от фирмата партньор, среща с  екскурзовода .
 
18:30 - БОНУС: Круиз по Босфора
 
Нощувка. 
 
2 ден: 5.00 ч. Истанбул – Амасра - Сафаранболу. Километри за деня: 570 км 
 
Редовни почивки  по- пътя. Спиране за обяд.
Разглеждане забележителностите на Амасра след което продължаваме за Сафранболу. Вечерта пристигаме в Сафранболу. Вечеря в хотела. Нощувка.
 
3  ден : Сафранболу - Самсун. Километри за деня: 435  км
 
Закуска в хотела.
 
Туристическа програма в Сафранболу. 
 
Град Сафранболу (Safranbolu), "с най- красивите  къщи", се намира в област Карабюк, Турция, на около 90 км. от Черно море. Той е с древна история и забележителна архитектура, превърнала го в една от най-интересните туристически дестинации в района. Известен е като производител на най-качественият шафран в света, откъдето произхожда и името му. 
Сафранболу става известен обаче не с шафрана, а с историческия си център, който през 90-те години на миналия век започва отново да гъмжи от живот, а старите къщи масово започват да се ремонтират, без да се променя видът им, запазил се от периода на 17-19 в. В центъра на Сафранболу преобладават тесните калдъръмени улички, на които са се сгушили белосани къщи с дървени греди. През този период са изградени едни от най-хубавите къщи, характеризиращи се с типичен османски архитектурен стил. В момента в града има 25 джамии, 5 хамама, 3 кервансарая, 5 тюрбета , 8 исторически чешми и 300 запазени къщи в османски стил.
Една от забележителностите на Сафранболу е Кристалната тераса / CAM SEIYR/ , която се намира в Каньона Токатлъ . Построена е над 80 метра дълбокият каньон, площта ѝ е 100 кв. м. и има капацитет да издържи 400 души. 
Сафранболу е известен като град-музей на открито, така че си заслужава да се разходите из цялата му стара част. Основните забележителности в града са от далечната 1322 г. Това са Старата джамия, мохамеданското богословско училище и старата баня. 
В разходката ни из центъра на Сафранболу задължително ще включим и посещение на Къщата на управителя. Тя е с много богато минало и наскоро реставрирана с мебелировка от преди 200 години.Ще разгледаме Слънчевия часовник, множеството стари мостове. Следват посещения на : Конаците на Шафранболу, Държавния конак , Часовниковата кула, Джамията на Мехмет паша . И.......... разбира се ще пием чай от шафран!
След обяд потегляме за Самсун
Настаняване в Самсун. Вечеря в хотела. Нощувка 
 
4  ден: Самсун – Амасия Километри за деня: 120 км
 
Закуска в хотела.   
 
Туристическа програма в Самсун  - „ЗЕНИЦАТА НА  ЧЕРНОМОРИЕТО„
 
Самсун с основание може да се нарече родно място на турската република. На 19 май 1919 г. Мустафа Кемал Паша и неговите съмишленици пристигат в града с кораба „Бандърма”. Това се приема за начало на кемалистката революция. Местните жители се гордеят с това събитие. Историческият кораб „Бандърма” днес е превърнат в музей. Слизането на Ататюрк на самсунския бряг е възпроизведено като огромна композиция от бронзови фигури, които изглеждат като истински. Гръцкият хотел, в който навремето е отседнал бащата на турската република, днес е превърнат в музей – „Гази мюзеси”, където се съхраняват оригинални снимки и документи, свързани с раждането на Нова Турция..
 
Пътуваме за Амасия. Вечеря. Нощна разходка из града. Нощувка.
 
5  ден: Амасия - Чорум Километри за деня : 280 км
 
Закуска в хотела.
Туристическа програма в Амасия – град известен с прекрасните  си къщи, вкусните си ябълки и легендата за  Ферхат и Ширин. Името на града идва от кралицата на амазонките Амасис. Бил е дом на много цивилизации от хетите до наши дни. Много от султаните на Османската  империя са получили образованието си в училищата на града. Тук има старинни имения, джамии, кервансараи, училища и замъци . 
Ще посетим крепостта на Амасия на планината Харсена, царските каменни гробове – 18 на брой в долината, 5 от тях са изкопани в скалите и са свързани със стълби със замъка Амасия. Ще видим имението Хазеранлар с малка художествена  галерия и етнографски музей, ще се насладим на красивите къщи на Амасия по протежението на реката Йешил Ърмак. 
 
Свободно време за разходка и покупки в този прекрасен град. След обяд потегляме за Чорум. 
Вечеря. Нощувка
 
6  ден: Чорум - Хатуша Километри за деня: 92 км
 
Чорум, правилното място за тези, които са любители на историята и археологията. Той е разположен в област, която съчетава два географски района на Черно море и Централен Анадол.. 
Той е  един от основните центрове на ранната хетската ера. Hattusas също е в списъка 
Чорум днес е прекрасна и модерна област с богати природни, културни и икономически ресурси. Регионът е известен с най-вкусния печен нахут. Но най- голям интерес представлява древната столица на Хетите,чиито руини ще посетим. 
Хатуша е столицата на древната Хетска империя, съществувала в края на Бронзовата епоха. Намира се близо до днешното селище Боязкале (старо име: Боязкьой), по бреговете на река Къзълърмак (на хетски: Марашантия, в античността известна като Халиш), в централната част на Анадола.
Хатуша е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1986 г
 
Вечеря. Нощувка 
 
7  ден: Чорум – Ескишехир Километри за деня : 475 км
 
Закуска в хотела. Пътуваме за Ескишехир. Ескишехир в превод от турски означава „Стария град“. Ескишехир е с население малко над половин милион души. Намира се в Анадола, но противно на очакванията има модерна европейска визия и се е превърнал в едно от любимите места за туризъм в Турция. Това е столицата на селджукските турци при пристигането им в Анадола.
Музеят на восъчните фигури се намира в Стария град на Ескишехир. Любопитното за него е, че фигурите са изработени от кмета на града и негови помощници. Музеят е една от гордостите на местните, а входът е символичен и достъпен за всеки .
Етнографският музей също е сред забележителностите, които трябва да посетите. Тук има кът, специално отделен за Настрадин Ходжа, познатият ни герой от историите за Хитър Петър. Освен това има специална изложба на стъклени скулптури за почитателите на изящното изкуство.
Парк Сазова е най-популярната забележителност в Ескишехир. Разположен е на площ от 400 000 кв.м. 
 
Вечеря. Нощувка.
 
8  ден: Ескишехир - Бурса.  Километри за деня : 155 км
 
Закуска в хотела. Разглеждане на забележителностите на Ескишехир. Пътуваме за Бурса, известен като зеленият град. Разходка из Бурса–първата столица на Османската империя. Пешеходна обиколка на Бурса–Зелената джамия, където е гроба на царица Мара, Павилиона на Ататюрк, Термалните бани, парка на културата, археологическия музей, гроба на падишах Осман–основателя на Османската империя и на синът му Орхан, Панорамата, Театърът на сенките, сладкарница Узай и още.
 
Вечеря. Нощувка

9  ден: Бурса  - Варна. Километри за деня : 650  км
 
ЦЕНА – 1150 лв – на човек в двойна стая/520 лв – доплащане за единична стая 
 
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • Транспорт  с лицензиран автобус 
 • Напитки по време на пътуването 
 • 7 нощувки  от които :
 • 1 нощувка  със закуска  в Истанбул  
 • 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Сафранболу   
 • 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Самсун 
 • 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Амасия
 • 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Чорум    
 • 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Ескишехир   
 • 1 нощувка  със закуска и вечеря  в Бурса    
 • Лицензиран  турски екскурзовод на  български език ,придружаващ груата през  цялото време  и беседи във всички  обекти
 •  Медицинска  застраховка  с покритие  5 000 евро  
 Пакетната цена не включва:
 • Медицинска застраховка за лица от 65 год. до 70год. -10 лв
 • Всички входни такси по обектите;
 • Аквариум Флория с 5D кино и МОЛ Флория - 20 евро; за деца до 12 г. – 18 евро 
 • Рибна вечер в Истанбул -22 евро 
 • Обяди - около 50 евро за всички обяди;
 • Напитките по време на хранене
 • Разходи от личен характер.  
Условия за записване:
Записване: внасяне на 30% от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване;
 
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 30 пълноплащащи туриста;
 
Туроператорът си запазва правото да актуализира цената при брой на частниците по-малък от посочения. Ако те не приемат новото предложение,както и при анулиране на екскурзията,участниците получават обратно цялата заплатена от тях сума!
 
ВАЖНО: Екскурзията може да се осъществи и при следните условия:
група от мин. 15 туриста - доплащане 115 лева/ човек 
 
Сборни пунктове:
Варна: Пред Катедралата
Бургас: Бензиностанция OMV до хотел Мираж
 
Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 2 месеца от датата на връщане