Самолетни програми от Варна

Анадола от Варна
Продължителност:
12 дни / 10 нощувки

Транспорт:
Самолет


от: 2900 лв.
Програма

AНАДОЛА - Непознат, Мистичен и Завладяващ

Маршрут: Варна - Истанбул –  Адана - Тарсус - Хатай – Искендерун - Газиантеп –Адъяман – Шанлъурфа – Мардин - Мидият – Диарбакър – Татван – Ван - Истанбул - Варна  
 
Дати: 27 април – 08  май   2019 – STOP SALES
 
12 октомври – 23 октомври 

Цена от: 2900 лв

 
12 ДНИ В ЛЮЛКАТА НА 7 ЦИВИЛИЗАЦИИ, 3 РЕЛИГИИ, КУЛИНАРНИ ИЗКУШЕНИЯ
 
12 ДНИ, 10 НОЩУВКИ С АВТОБУС И САМОЛЕТ
 
Сигурно ще се изненадате от факта, че на територията на днешна Турция има повече останки от древна Елада, отколкото в Гърция, както и повече артефакти от времето на Римската империя, отколкото в Италия. Както и следи от други, дори недостатъчно изследвани цивилизации. Каквито са колосите от камък на планината Немрут. Определят ги като  едно от чудесата на света, съперничат на египетските пирамиди и на статуите на Стоунхендж. Свидетелстват за преливането на гръцката и персийската  култура в земите, завоювани от Александър Македонски по пътя му на изток.
Каним Ви на пътуване в района на югоизточна Турция. Пътуване във времето, през което ще се докоснете до антични артефакти, древногръцки и римски шедьоври, османска история и ориенталски кулинарни изкушения!
 
ПРОГРАМА:
 
1 ден: Полет Варна – Истанбул - Адана
Пристигане в Истанбул. Полет с турските  авиолинии. Пристигаме в Адана с ранен полет .
 
2 ден: Адана -Тарсус      
Пътуваме за Тарсус. Разглеждане  забележителностите на Тарсус. Там ще гледаме вратата на Клеопатра, родното място на Св.Павел и музеят към него. Връщаме се в Адана. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня :85  км 
 
3 ден: Адана - Хатай       
Закуска в хотела. Разглеждане  забележителностите на Адана – ще се разходим по брега на река Сейхан, ще видим каменния мост,ще посетим джамията Сабанджъ, която се счита по капацитет за най- голямата джамия в средния изток. Потегляме за Хатай. По пътя ще  спрем за малко и ще посетим най-големият Керван сарай построен от Соколу Мехмет паша, наподобяващ старинна крепост. Преминаваме през прохода Белен и се наслаждаваме на изумителна панорама на долината Амик. Следва разглеждане на забележителностите на Хатай. Хатай днес е един нетипичен турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии. Старото му име е Антиохия и е бил основан 300 години преди Христа от сирийския цар Селевк  Никатор /наследникът на Александър Македонски/, който основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на  баща си Антиох. Но точно тази Антиохия той превърнал  в своя столица. Антиохия е толкова богата и блестяща в миналото, че след превземането и от римляните се нарежда веднага след Рим и Александрия  по величие. По- късно се превръща във важен център за християнството – за първи път тук последователите на Исус наричат себе се „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал  тук. Ще посетим уникалната каменна църква „Св. Петър“,  разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града. Ще разгледаме  тунелите  на Веспасиан / огромна конструкция, построена от императора да събира водата от планината и да я насочва право в морето/, както и хетското  селище  Йесемек. Свободно време в Хатай 
Настаняване, вечеря и нощувка  .
Километри за деня : 114 км.
 
4 ден: Хатай - Газиантеп      
Закуска в хотела. Потегляме за  Газиантеп – най-големият граничен град в Турция, едно от най-старите постоянно населени места в света. Известен е с три неща: 1) Баклавата - регистрирана в европейския съюз от края на 2013 като защитен хранителен продукт, който се изнася в целия свят; 2) Бакъра – един от най- известните пазари на бакърени изделия; 3) Музея на музайките ZEUGMA ......и разбира се  шам фъстъка – най- вкусният в цяла Турция .
Следва  разходка  до крепостните  стени на града и след това се потапяме в пазара на бакъра, баклавата и Антепският шам-фъстък.  Време за обяд. Свободно време .
Вечеря в хотела. Нощувка .
Километри за деня: 167 км.
 
5 ден: Газиантеп - Адъяман
Закуска в хотела. Туристическа програма в града. Разглеждане на  музея на  мозайките  ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град – ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м. мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най-интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Отпътуваме  за  Адъяман. Пристигане и се настаняване в хотела
17:00 ч. Отпътуване за връх НЕМРУТ(2150 м.), от където ще наблюдаваме залеза на слънцето – една спираща дъха гледка. Ще разгледаме гробната могила Каракуш на входа на Немрут и храма на Арсемия – столицата на царството Комагена. На Немрут е известният погребален комплекс на Антиох 1 /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на  билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са изработени през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал, че е построил  мястото  за векове  и идните поколения като благодарност към  боговете и своите предшественици. Гробницата е открита  през 1881 г. През 1987 г. мястото  е обявено от ЮНЕСКО за част от световното наследство. Той е един от най-важните национални паркове на Турция и е най-високо разположения музей на открито в света. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
Километри за деня: 135 км
 
6 ден: АДЪЯМАН – Хараан – Гьобекли тепе – УРФА (или Шанлъурфа – Славната  Урфа 
Отпътуване за Халфети, построен върху водите на река Ефрат. Качваме се на корабче и разглеждаме крепостта Рум кале и селото Савашан, което е останало под водите на язовира. Следват Харран и Урфа с попътни спирки на моста над р.Ефрат и панорамната площадка с изглед към язовира и стената на един от най големите язовири на света на реката Ефрат. Пристигане в Харран и разглеждане на конусните къщи, развалините на древен храм на почитателите на слънцето и кладенца на Авраам. Харран е древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи,  където е пребивавал пророк Авраам.
Отпътуване за Гьобекли тепе и разглеждане на култовото средище отпреди 11.500 години. Прашният хълм – Археологически комплекс от неолитната  епоха. Най-древният мегалит в света. Възрастта му е от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната  религиозна постройка.
Отпътуване за Урфа. Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята ,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро – Езерото на свещената  риба (Балъклъ гьол). Там  Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата  – в риба.
Свободно време на чаршията на Урфа. 
Посещение на Археологическия музей на Урфа, където са двете най стари статуи сътворени от човешката ръка преди 12000 години.
Настаняване в хотела.Вечеря. Нощувка .
Километри за деня: 96 км.
 
7 ден: УРФА - Мардин / Мидият + Хасанкейф
Отпътуване за  Хасанкейф  – 136 км / 2 часа /, посещение  руините на древната столица на турското царство Артуклу, най-атрактивния и дълъг за средновековните разбирания мост над р. Тигър, и двореца. Той периодически се потапя от водите на язовира в близост до  града. Свободно време  на пазара и фотопауза .
Продължаваме към  Мидият -45 км /40 мин. Разглеждане на конака, където е сниман филма Съла и свободно време за обяд и за  пазара на изумителните украшения от сребро и филигран. Тук първо посещаваме манастира Мор Габриел, който и днес служи като център на сурияните. Отбиваме се в завода за производство на известното суриянско вино, след което започва пешеходната ни разходка по старите каменни улици на Мидият. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са били използвани във много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари сребро. В края на деня посещаваме едно типично суриянско село, където и в наше време живеят  малко сурияни.  
Потегляме за  Мардин - 65 км./1 час. Пристигане в хотела.  Вечеря / включена в цената, без  напитки /.
Нощувка
Километри за деня: 175 км.
 
8 ден: МАРДИН   
След закуска в хотела следва програма в Мардин - турският Ерусалим, разположен на границата  между Анадола и Месопотамия.  
Мардин, каменият град, център на Анадолската култура. Посещаваме манастира Дейр-юл Зафаран, който дълги години е служил като световен религиозен център за сурияните. Тук разглеждаме църквата, медицинския факултет, храма на слънцето, кръщелното отделение и гробницата. Потегляме към училището Касъмие Медресе, от терасата му се любуваме на изключителната панорама на Месопотамия. От тук преминаваме в стария град и разглеждаме старинните камени улици на Мардин, църквата на 40-сте, Аббарал, старата поща, Улу джами. Шехидие джами и след като вкусим знаменитото сладко от бадеми се потапяме в пазара за покупка на сувенири  и вкусотии. Връщаме се в хотела. Вечеря. Нощувка 
Километри за деня: 30 км.
 
9  ден: МАРДИН - ДАРА - ДИАРБАКЪР  
Закуска в хотела. 
Потегляме към античния град Дара, получил името си от персийския крал Дариус трети. Тук ще видим гробница от римската епоха, водохранилища, затвори и водните канали. Обяд по пътя. Потегляме за  Диарбакър - неофициалната столица на кюрдите . 
Вечеря. Нощувка .
Километри за деня: 90 км
 
10  ден: Диарбакър -Татван 
Разглеждане забележителностите на  Диарбакър – крепостните  стени от черен базалт, укрепеният замък с куполна  базилика, джамия и дворец от времето на  царство  Артуклу, минарето с четирите крака, Арменската църква , етнографския музей,  крепостната  кула.   
Обяд в Хасан паша хан (не е включен в цената). Свободно време  в столицата на  кюрдите. След обяд потегляме за Татван през  Силван и Битлис, където ще видим моста Малабади, станал повод за много песни. След като видим и изслушаме историята на моста Малабади, който е построен върху река Батман потегляме и пристигаме в Татван  
Вечеря. Нощувка 
Километри за деня : 192 км.
 
11 ден: Татван – Ван и другият Немрут + Акдамар  
Закуска в хотела. След  приятно пътуване покрай брега на езеро Ван пристигаме на мястото, където ни чакат нашите микробуси за да ни изкачат на вулканичното кратерно езеро в планината Немрут. След фото почивка на върха ще видим и парните комини и ще се любуваме на панорамата на Ванското езеро от горе. След това се връщаме в автобуса и потегляме  за  ВАН. Свободно време. Вечеря. Нощувка 
Километри за деня : 143 км.
 
12 ден: Ван 
Историята на град Ван в Турция е от преди 3000 г. Легендата гласи, че асирийската царица Семирамида, обсаждала крепостта, но се влюбила в местен войник, който бил убит. В негова памет царицата достроила крепостта и заповядала да се прокопае напоителен канал, дълъг 52 км и ползван и днес.
Езерото Ван е солено безотточно езеро в Арменското плато в Източна Турция, близо до границата с Иран. То е най-голямото езеро в страната с широчина 119 км и дълбочина 451 метра. Заобиколено е от високи планини, покрити със снежна шапка. Обгърнато от легенди и споменавано в древни исторически и географски произведения, езерото предлага едно невероятно изживяване на посетителите си. На най-големият остров в езерото - Акдамар, се намира 11 вековната арменска църква „Св.Кръст”, единствената оцеляла от мащабното строителство на острова между 915 и 921 година от арменския цар Гагик I. Ще се качим на корабче, което ще ни отведе до острова и ще посетим този средновековен паметник на арменската архитектура, известна със своите стенописи, барелефни резби и фризове с библейски сцени
Разглеждане забележителностите гр. Ван. В древността Ван е носил името Тушпа. Той дори е бил столица на царството Урарту през ІХ-VІ в. пр.Хр., а по-късно е част от Персия, Армения, Византия, Османската империя. Различните владетели са дали своя принос за колоритния облик на града и днес човек с часове може да се лута между останките от старинни крепости, текета, храмове, джамии и наблюдателни кули в града. 
Потегляме за острова Акдамар. Пристигаме в района Геваш откъдето ни чака нашият кораб, след половин час пътуване стигаме на острова където ще посетим арменската църква, която е построена в чест на крал Геваш и в един период е служила като централна църква на арменския народ. След това посещение ще имаме възможност да си починем под бадемовите дравчета и да изпием по чашка турски чай и турско кафе. След това се връщаме в Геваш и отиваме да посетим една от най стратегическите крепости на Урартската цивилузация, това е Чавуштепе. Следващото ни посещение е на манастира Варанк Ванк или както сред народа се знае “седемте църкви”. Следващата ни спирка е  крепоста Ван в центара на града Ван. След тази разходка ще имаме свободно време за снимки и после потегляме за къщата на Ванските котки. Тези изумителни животни са рядък тип и са под защита. Затова износът им извън Ван е забранен и се отглеждат в специални обекти. След това приятно посещение ще спрем да разгледаме ателието ,където се възстановява  изкуството на Урартското сребро и ще получим информация за Саватското и Арубанското изкуство. 
Ван  - Свободно време  до  излитане на самолета  за Истанбул 
Отпътуване за  летището за полет  Ван- Истанбул - Варна
Километри за деня : 50 км.
 
В цената са включени:
 • Самолетен  билет – Варна  - Истанбул –Адана  / Ван   - Истанбул- Варна 
 • Летищни такси 
 • Трансфери от летищата  
 • 10 нощувки  със закуски и вечери  в Анадола в хотели  4* и 5* - 1 нощувка в  Адана, 1 нощувка в  Хатай, 1 нощувка в Газиантеп, 1 нощувка  в Адъяман, 1 нощувка  в  Шанлъурфа, 2 нощувки  в Мардин, 1 нощувка  в Диарбакър, 1 нощувка в Татван, 1 нощувка във Ван
 • Лицензирани  турски екскурзовод на български език / ,придружаващ групата през  цялото време / и беседи във всички  обекти
 • Обслужване  на  място  от  турска  или  българска  лицензирана транспортна фирма 
 • Безплатна вода по време на пътуването 
 • Всички входни такси на  обекти  и музеи 
 • Медицинска  застраховка  с покритие  10 000 евро 
В цената  не са  включени:
 • Обяди - местна кухня от всеки район - около 30 лири / един  обяд/ 
 • Такса гориво, ако има такава
Редовни клиенти на  фирмата организатор / пътували поне веднъж / ще ползват  отстъпка в размер на 120 лева / 100 лева за деца от 6 до 12 години /
Минимален брой записани за осъществяване на екскурзията: 25 човека
Максимален брой - 35 човека
Документи за пътуване: Международен паспорт с валидност 3 месеца от датата на връщане

Условия и срокове за плащане:  
 • 800 лв при записване  / невъзвращаем депозит /до 15 януари  2019
 • 50 % от  остатъка до 15 май 2019 за октомврийската група
 • Останалата част до 15 август 2019 г. за октомврийската група
 • За лица  навършили 65 години- 20 лв доплащане за медицинска застраховка 
Забележка: 
 • Настаняването в автобуса, с който ще пътуваме в Анадола, ще става по реда на записване/ платен депозит /.
 • При изчерпване на местата в самолета, цената ще бъде коригирана съобразно новата цена на самолетния билет .
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 години - 20 лева