Самолетни програми от Варна

Рим
Продължителност:
4 дни / 3 нощувки

Транспорт:
Самолет


от: 585 лв.
Програма

Самолетна екскурзия до Рим с полет от Букурещ и организиран трансфер от Варна

дата: 11 октомври - 14 октомври 2019

Цена от: 585 лв

ПРОГРАМА:
10 октомври – 22.30 ч. отпътуване от Варна, Антим I за летище Oтопени в Букурещ.
 
11 октомври /петък/ – полет от Букурещ в 6.45 ч. Кацане в Рим на летище Фиумичино в 7.45 ч. Трансфер от летище и панорамна обиколка на Рим – градът, наречен на латински „Капут мунди” („Господар на света”). с автобус. По време на панорамната обиколка ще видим някои от символите на Вечния град: грандиозните руини на Термите на император Каракала от нач. на 3 век, Базиликата Св. Йоан в Латерано, Базиликата Санта Мария Маджоре, площад Република, Термите на  император Диоклециан от края на 3 век, Базиликата Св. Мария на ангелите и на мъчениците,  бул. Национале, Палатинския хълм с императорските дворци и акведукта на император Клавдий, Циркус Максимус и Театъра на Марчело, средновековния  квартал Трастевере и остров Тиберина, замъка "Сант Анджело" и моста на ангелите, Касационния съд, площад Св. Петър и Базиликата Св. Петър във Ватикана /от буса/, бул. Виктор Емануил II,  площад Венеция. Днес е време да разберете колко огромна роля е играела пропагандата в историята на Вечния град и защо Колизеумът – този безспорен символ на Рим се издига точно на мястото, където го виждаме днес. Ще чуете любопитни факти за гладиатори, морски битки, смъртни наказания и ще научите как е протичал един ден на арената. Ще узнаете много интересни факти за живота на римляните, за техните нрави и с малко въображение руините ще оживеят пред вас и ще ви разкажат за един отдавна отминал, но все още изпълнен с очарование свят. По време на обиколката ще направим 2 фотопаузи с коментар и разказ от професионален екскурзовод на български - при Колизеума и на прочутия Капитолийски хълм с панорамната тераса към Римския и Императорските Форуми – административен, религиозен и политически център в древността: „най-великата развалина на света”, както го нарича гениалният Гьоте.  Трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време за почивка и самостоятелна разходка в централната част на вечния град. 
В 17.00 ч. по желание – самостоятелно посещение на вила Боргезе /входната такса се заявява и заплаща задължително в аванс/. Нощувка.
 
12 октомври /събота/ Закуска. Свободно време или по желание в 9.30 /тръгване от хотела в 8.30 ч. ползва се обществен транспорт/ полудневна екскурзия до Ватиканските музеи и базиликата Св. Петър – 25 евро.
Ватиканските музеи днес са един лабиринт, в който постепенно ще откриете творческите търсения на хората на изкуството от всяка една епоха: от гръцко-римските статуи до произведенията на Джотто, Ботичели, Лука  Синьорели, Пиетро Перуджино и Рафаело, а в Сикстинската капела пред вас ще оживее историята на човечеството от Сътворението на света до Страшния съд, пресъздадена по неповторим начин от Микеланжело. Разходката ще завърши с посещение на най-голямата базилика в целия християнски свят – „Св. Петър”. 
Следобед – по желание – екскурзия до Тиволи с посещение на вила д’Есте – 35 евро.. Тиволи е малко средновековно градче, някогашна резиденция на древните римски аристократични семейства и императори, родно място на много художници и музиканти.  Смята се, че вила д'Есте е един от най-красивите паркове в Европа. В него се намират дворец и огромен ландшафтен парк с много фонтани, водопади, пещери. През 2001 г. е обявен за част от световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Строителството на вилата започва през 1550 г. по поръчка на кардинал Иполито д'Есте, внук на папа Александър VI. Проектът е изпълнен от архитекта Лавио Агрест. Гербът на горделивия кардинал е гравиран на всеки един от фонтаните в парка. Най-известните обекти в парка са фонтаните : „Четирите дракона“, „Сибила“, „Орган“, „Пегас“, „Европа“, „Големият бокал“, „Алеята на стоте фонтана“. От 1918 г. насам вила д'Есте е собственост на италианската държава и е отворена за посещения от туристи. Нощувка.
 
13 октомври /неделя/
Закуска. Свободно време за придвижване до площад Св. Петър, за да видите точно в 12.00ч. Папата и да чуете неговата благословия. 
Следобед –.по желание в 13.00 ч. пешеходна разходка из най-известните римски фонтани и площади – 20 евро.. Разходката ще обхване най-прочутите барокови фонтани и площади на този уникален град с хиляди лица. Ще чуете любопитни факти и ще откриете много тайни за отношенията на най-известните представители на римския барок Боромини и Бернини и тяхното съперничество. Началото на ХVII век за Рим е изключителен артистичен период: революция в изкуството бележи натурализмът на Караваджо, от друга страна тримата художници Карачи от Болонската школа следват академичната традиция, а творчеството на Рубенс проправя пътя на стила „барок”. През  ХVII век Рим е арена на съревнование и място, където се концентрират творческите търсения на художници, скулптори и архитекти от цяла Европа. Ще посетим Пантеона, който ще ви изуми с уникалната си архитектура. Вътре се съхраняват съкровища на изкуството, там се намира и гробът на Рафаел Санцио. Разходката включва прочути църкви, фонтани и пиаци. Крайната точка е площадът „Кампо де Фиори” – там в миналото са се извършвали публични смъртни наказания, а сега е едно от най-живописните места в Рим. Нощувка.
 
14 октомври /понеделник/
Закуска. Освобождаване на стаите. Свободно време или по желание в 11.00 ч. разходка из Трастевере – 20 евро. Трастевере е един от най-автентичните римски квартали с многобройни малки ресторантчета, наречени „траттории”, в които можете да опитате традиционната римска кухня. Разходката ще ви запознае със средновековната история и изкуство на Вечния град. В църквите „Св. Мария в Трастевере” и „Св. Чечилия” се съхраняват великолепни стенописи и мозайки на Пиетро Кавалини от 1291 г., както и шедьоври на бароковата скулптора като „Св. Чечилия” на Стефано Мадерно. В църквата „Св. Франческо а Рипа” се намира статуята на блажената Людовика Албертони от Бернини.  Разходката ще продължи покрай площад „Трилуса” – там се издига паметникът, посветен на римския поет Ч. А. Салустри, известен с псевдонима Трилуса и прочут със своите сатирични стихове на римски диалект. Ще прекосим и остров „Тиберина” – „митичният кораб на бога Есквилапий” и ще завършим нашето пътешествие в еврейския квартал на Рим. Прибиране в хотела с обществен транспорт. Трансфер в 16.00 ч до летище Фиумичино за полет в 19.10 ч. до Букурещ. Кацане в 22,25 ч. Трансфер до Варна.
 
Цената включва: 
 • самолетен билет Букурещ – Рим - Букурещ
 • летищни такси
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* 
 • трансфер летище – хотел – летище
 • панорамна автобусна и пешеходна обиколка на Рим с екскурзовод на български език
 • медицинска застраховка
 • водач от фирмата организатор
Цената не включва: 
 • Входни такси за обектите по програмата посещавани по желание:
 • Вход за Ватиканските музеи и Сикстинската капела – 21 евро / 12 евро за деца и студенти, слушалки – 3 евро
 • Вход за галерия Боргезе – 15 евро / 13.50 за деца и студенти
 • Слушалки по време на екскурзиите  – 3 евро
 • Вход за вила д’Есте – 10 евро
 • Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание, сити такса в Рим
 • Куфар до 20 кг – 50 евро 
 • Цените на багажа подлежат на уточнение и актуализация при записване и заявяването му.
 • Доплащане за единична стая – 105 евро
 • Лични разходи
Екскурзии по желание:
 • Най-известните римски площади и фонтани  – 20 евро
 • Ватиканските музеи и базиликата Св. Петър – 25 евро + вход и слушалки 24 – 49 евро
 • Разходка из Трастевере – 20 евро
 • Транспорт до летище Букурещ – 96 лв в двете посоки.
 • Екскурзиите ще се проведат при минимум 10 човека.

Условия за резервация: изискуем аванс при записване - 120 ЕВРО.
Анулации: заплатения аванс при записване е невъзвръщаем.
 
Градската управа на Рим, въведе с цел подобряване на обслужването на туристи и подобряване на инфраструктурата на града, нова туристическа такса. Тази такса не се включва в туристическите пакети и се заплаща на място от туристите в края на техния престой. Таксата е в размер както следва: 2-3 EUR на нощувка на турист в хотел 1/2/3* и 4-6 EUR на нощувка на турист в хотел 4*.
За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с предварителни резервации.
Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!
Часово време: България 12 ч. Италия 11 ч.