Фонтаните на Рим - представителна извадка

 Фонтаните на Рим – една малка представителна извадка 

Знаете ли колко фонтана има в Рим? – около 2000. Решихме да ви представим само единайсет от тях, които смятаме за най-красиви или забележителни. Ще се радваме да чуем и Вашето мнение, така че хващайте самолета и споделете после!

Красотата на римските фонтани е известна по цял свят. Няма човек, който да не е чувал за Ди Треви и, ако сте любител на този вид съвършенство на изпълнението и сетивата ви имат нужда да съзерцават и да се изпълват с благодат, тогава тази статия е за вас и ще даде насоки при следващата ви разходка из РИМ:

Започваме (разбира се) с:

Фонтанът Ди Треви (Fontana di Trevi):

Единственият начин да се любувате на този шедьовър на спокойствие е, може би, на снимка J или на филм или в клип на Бон Джоуви. Но въпреки талпите, не се отказвайте, в никакъв случай, заслужава си! Името "Треви" идва от местоположението му, защото свързва три улици (tre vie). Построен е през XVIII век от Николо Салви, а скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра му е фигурата на бог Нептун, а от двете страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето.  Ритуалът за хвърляне на монети е доста разпространен. Хората казват, че ако хвърлиш една монета през рамо във фонтана, ще се върнеш пак в Рим, ако хвърлиш втора – ще се влюбиш, ако хвърлиш и трета – ще се ожениш. И като удариш чертата накрая - около три хиляди евро на ден за италианските благотворителните организации, ако не ги изпревари братя ром J.

 Фонтанът Де Треви

Фонтанът на Четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi)

Почти на километър на запад, на хубавия площад Навона, точно в средата се намира „Фонтанът на Четирите реки„. Построен е през XVII век от Лоренцо Бернини. В средата има египетски обелиск, а около него фигурите на четирите речни бога на най-големите реки в четири части на света: Нил, Дунав, Ганг и Рио де ла Плата. Между впрочем, историята около избора на Бернини покрай проекта и изработването на фонтана е много интересна. В началото той не е бил допуснат до конкурса, заради „помощ от приятел“. Негов покровител тогава е мъжът на племенницата на самия папа. Той измисля да сложи проекта на Бенини на видно място, където папата може да го види. И наистина планът сработва, папата го вижда и бива толкова впечатлен, че отменя конкурса и възлага поръчката на Бенини. Така че, за този шедьовър можем да благодарим на папа Инокентий X.

Фонтанът на четирите реки

Фонтанът Аква Паула (Fontana dell’Acqua Paola)

Фонтанът е известен още като  Il Fontanone (Големият фонтан). Построен през 1612 г. по времето на папа Павел V, фонтанът бележи края на аквадукта „Аква Паула“. Това бил и първият голям фонтан от тази страна на река Тибър. При откриването му, налягането на водата било толкова силно, че някои от мраморните му облицовки изхвърчали във въздуха. Можете да го видите и като истински декор в сцени от последния филм за Джеймс Бонд -  „Спектра“. J

Фонтанът Аква Паула, Рим

Fontana Della Galera (Фонтанът с галеона)

Прекрасна изработка, която може да ви напомни за Дисниленд, но се намира в градините на Ватикана и е изработен поне 300 години преди Уолт Дисни да си помисли за Дисниленд. Фонтанът с галеона представлява тримачтов галеон с прибрани платна, с подсилена предница на корпуса и 64 оръдия, които изстрелват вода. Fontana Della Galera е дело на Джовани Фантини и завършен около 1621 г , а последно реставриран през 2011 година.

Фонтанът с орела (Fontana dell’Aquilone)

Докато сте още в необятните ватикански градини, помолете вашия гид да ви покаже този фонтан. Според някои, орелът, кацнал отгоре, е най-невзрачната фигура по него. Много по-интересни са фигурите на драконите, смеещите се плувци, отворите на призрачните пещери. Трудно си представя човек как монахините, от манастира в близост, спят спокойно през нощта.

Фонтанът с Орела, Рим

Фонтанът с жабите (Fontana delle Rane)

В сравнение с досегашните, фонтанът на жабите е „младеж“ J. Само на около 90 години, в него вече няма много вода, но затова пък славата му не гасне. И защо? Може би, защото е разположен в наистина много приятна и тиха част на централен Рим, или придобива световна известност, когато Бийтълс нагазват в него?! ;)

Фонтанът с костенурките (Fontana delle Tartarughe)

Ако предпочитате костенурки пред жаби, се насочете към пиаца Матей за Fontana delle Tartarughe. Построен през 1581-84 г. ,  той изобразява четири момчета, държащи делфини. По-късно (100 години), при реставрация на фонтана от вече познатия ни майстор Бернини, делфините ги заменят с костенурки. И го правят толкова успешно, че въобще не си личи, че са добавени един век по-късно.

Фонтанът с костенурките, Рим

Фонтанът с Тритон (Fontana del Tritone)

И пак дело на Бернини. Всъщност за него, Бернини получава първата си комисиона за изграждане на градски фонтан. Много интересен като изпълнение, той представлява бог Тритон (син на Нептун) на колене върху огромна мидена черупка, която се поддържа от опашките на четири делфина. Тритонът свири на своята завитата раковина, с която успокоява или засилва вълните. Водата извира през раковината и пада надолу по етажите.

Фонтанът с Тритона, Рим

Fontana di Piazza Santa Maria in Trastevere

Това не е най-големият или забележителен като строителство фонтан, но пък е с най-древна история и потекло. Слухове говорят, че датира от 8 век, но няма категорични доказателства за това. Първите документи, в които се споменава фонтана са от XV в., когато е бил реновиран. Други истории разказват, че през 38 г. преди н.е. на това място вместо топла вода бликнал нефт, което пък било по-късно изтълкувано като ранен предвестник за раждането на Христос.

Фонтанът Пиаца Санта Мария, Рим

Фонтанът с грозната лодка (Fontana della Barcaccia)

Намира се на, може би, ако не най-хубавия, то със сигурност най-известния площад в Рим – пиаца Испания, точно под Испанските стълби. Познайте кой го е сътворил, разбира се  - Бернини, но баща му. И все пак се счита, че след смъртта му неговия син Джовани Лоренцо Бернини го е завършил. Фонтанът има формата на полупотънала лодка, на която водата се излива от ръбовете й. Направен по поръчка на папа Урбан VIII и напомня за честите наводнения на града от река Тибър. Преди да бъдат построени речните стени, реката често е излизала от коритото си. През 1598 г. е имало много голямо наводнение, което е заляло площад Испания с около метър вода. Разказват, че след като са се отдръпнали водите, на площада е останала една стара лодка, довлечена от стихиите и това било вдъхновило Пиетро Бернини за проекта.

Фонтанът с лодката, Рим

Фонтанът на Мавъра (Fontana del Moro)

Фонтанът с Мавъра, Рим

Фонтанът на Мавъра също като Фонтанът на Четирите реки се намира на площад Навона. Първоначалното изпълнение на Джакомо дела Порта (1575 г) включва четири тритона, а в центъра му делфин. По-късно, през 1652 г. Бернини (че, кой друг) добавя и фигура на мавър, който се бори с делфина. Казват, че умишлено лицето на мавъра е направено да прилича на Паскуино, което ни отвежда и до „говорещите статуи“, но това го оставяме за друг път.

А вие или ще ни чакате да разкажем или ще отидете и разберете сами ;)