Брюж - шоколад и дантела

 Брюж – красиви улички, канали,
живописна архитектура с аромат на шоколад

 

Брюж, Брюге или „Северната Венеция“, както още го наричат, е столицата на Фландрия. Тя пък се води един от трите региона на Белгия.

Защо се спряхме на него ли? Ами защото си заслужава!

През последните години Брюж стана доста популярен сред туристите като европейска дестинация и има защо. Може би една от причините е, че доста се отличава от по-големия си грозен брат – Брюксел. Само за около час и половина с влак от столицата на Белгия и сте там. Първото нещо, което ще забележите е красивата архитектура на старинните къщи (нещо, което ще се чудите къде е в центъра на Брюксел). Навлизайки в градчето ще можете да прекосите реката на няколко места по очарователните гърбати мостчета. А след тях идва ред и на големият градски площад - Берг, красивите файтони за туристите и многото малки магазинчета с брюкселска дантела. Няма да пропуснете и апетитните ателиетата за шоколад. По-добре забравете за диетите и се изкушете, все пак, ще го направите с най-доброто..

Каналите на Брюж By Jean-Christophe BENOIST  

Все още смятате, че не е достатъчно?! А какво ще кажете, ако разберете, че тук се намира една от прекрасните и изумителни мраморни статуи на Микеланджело – една от малкото въобще извън Италия?! Ще я откриете в - смятаната за най-висока тухлена сграда в Европа, цели 122,3 м – красивата готическа църква на Света Богородица. Бялата статуя на Мадоната с младенеца, намираща се в нея, е именно творението на Микеланджело от 1504 г. Църквата е строена през 13-ти и 14-ти век.

 

Мадоната с Младенеца от Микеландежло    

По същото време някъде се строи и кулата Белфрай, извисяваща се на повече от 80 метра. Построена е на централния площад Берг и няма как да я пропуснете. До върха й водят 366 стъпала, според изкачили се :). За нея е известно, че е била напълно унищожена след пожар, но след това... явно е построена наново. Кулата е наклонена с около 3 метра на изток. Горната й част е добавена през 15-ти век, като най-отгоре е завършвала с дървено копие, смятано за прототип на копието на Архангел Михаил. За съжаление бързо след това било ударено от гръмотевица, която го направила на пепел и унищожила и част от камбаните. Местните не се отказали лесно (явно си им е харесвало копието) и правят второ на неговото място. То издържа малко повече от предшественика си (почти 2 века), но в крайна сметка го постига същата съдба. Трето.... не правят! В камбанарията на Белфрай се помещават 47 камбани, според последни сведения, които регулярно служат за изнасяне на безплатни концерти и още повече очароват посетителите на града.

  

Белфрай, Брюж

В Брюж ще откриете и т.нар. „Базиликата на Свещената Кръв“. Реликвата, която пази тази малка църква в специална стъкленица, е парче плат напоено с кръвта на Исус Христос или поне се вярва, че е така. Била е донесена от Тиери Елзаски, граф на Фландрия, след Втория кръстоносен поход. И досега има традиция веднъж в годината да се организира парад от около 1600 местни жители, пресъздавайки процесия от завръщането на Тиери със свещената стъкленица. Всички участници са облечени като средновековни рицари или кръстоносци.
Да не пропуснем да споменем и старата болница Свети Йоан, която се намира до църквата на Света Богородица. Строена е през 11-ти век и се смята за една от старите в Европа. Едно от крилата на болницата е превърнато в музей.

 

 

                Базиликата на Свешената кръв                      Болница Свети Йоан

Няма да забравим и най-известната улица на Брюж „Rozenhoedkaai“. Тя минава точно покрай каналите и е съвсем близо до Берг – централния площад. За нея казват, че е като жива пощенска картичка.

  

Rozenhoedkaai

Най-хубавото на Брюж, че навсякъде около вас всичко е толкова старинно и все пак толкова хубаво. Няма го този мрачен дух от Средновековието, навяващ тежки мисли. Не знам дали заради шоколада или изящната дантела, но се носи радост във въздуха. А най-хубавото е пък, че всичко ти е на една ръка разстояние!

Централен площад, Брюж By Michielverbeek 

Така че...Заповядайте в Брюж!

 Брюж - накратко! (филм)