Десет интересни факта за Малта

Десет интересни факта за Малта или още десет причини да посетите красивия остров! 

За Малта ще прочетете много и различна информация, но истината е, че трябва да отидете и да се убедите сами.  След това може да напишете Вашата история за Малта!

Постарахме се да изровим някои от по интересните факти за Малта, с което искаме да провокираме Вашето любопитство и да Ви покажем защо пък ние толкова я харесваме J

Факт #1

Малта е една от най-малките страни в света. От 269 държави в цял свят, тя е на 219-то място и е най-малката страна в Европейския съюз.  Това не пречи, обаче да е на осмо място по гъстота на населението в света. На много хора трябва да им харесва да живеят там! :)

 

Факт #2

Република Малта е всъщност група от седем острова. Най-голям е остров Малта, последван от Гозо. А между Малта и Гозо е един малък остров, наречен Комино. Другите четири малтийски острови са необитаеми.

Остров Гозо, Малта  Остров Комино, Малта

Факт #3

По-голямата част от населението на Малта живее в столицата на страната, Валета. Населението на Малта, включително и на  Гозо и на Комино, е малко над 445 хиляди, а според последни данни във Валета и околностите на града живеят около 394 000. На остров Гозо населението е 37 000, като във Виктория (или известен още като Рабат) – неговият най-голям град, са 6900.  И сега най-интересното: Комино има само 4 постоянни жители. J

Валета, Малта

Факт #4

В Мдина, старата столица на Малта, са забранени колите.  Привилегията да ползват автомобили имат само малка част от местното население, коли на Бърза помощ, пожарна, или при специални поводи - като сватби и погребения. По тази причина и градът е известен още с прозвището „мълчаливият град“.  

Изглед към Мдина, Малта

Факт #5

Малта има два официални езика: малтийски и английски, като почти 90% от населението говори английски. До 1934 г. италианският е бил официалният им език, преди да бъде отменен. Интересното е, че малтийците сега говорят много повече италиански, отколкото когато е бил задължителен (66% от населението в момента говори езика, в сравнение с 14% през 1931 г.).

Мдина фотоколаж

Факт #6

Няма как да не сте забелязали красиво изрисуваните рибарски лодки. Това е традиция датираща още от времето на финикийците. Освен с ярки цветове, върху тях са рисувани и по чифт очи от двете страни на лодката. Това са всъщност очите на Озирис, които защитават рибарите от злите морски духове.

 

Факт #7

Остров Филфла е един от четирите необитаеми острова. Той се намира на около 5 км южно от остров Малта и е не само безлюден, но и със забрана за посещение и риболов в радиус от 2 км около него. През 1980 година е обявен за птичи резерват. Единствената сграда на острова е била параклис, построена през 1343 година, която бива напълно разрушена по време на земетресението от 1856 година. При това земетресение потъва и голяма част от острова.

 

Факт #8

Обединеното кралство награждава Малта с Георгиевски кръст за храброст през 1942 година като признание за смелостта на страната, показана по време на тежката атака от италианските и немските бомбардировачи. Малта се отделя от Великобритания и става независима на 21 септември 1964 година, но запазва на своето знаме изображението на Георгиевския кръст в горния ляв ъгъл.

Факт #9

Пра-пра-пра-дядото на Бритни Спиърс е роден в Малта през 1873 г. Името му беше Едуард Ричард Портели.:)

Факт #10

В Малта ще откриете и древни Мегалитни храмове. Те са едни от най-древните праисторически сгради в света, като някои от тях датират от  3600 г. пр.н.е. или това означава, че са строени преди повече от 5000 години. Това ги прави по-стари от пирамидите в Египет, от Великата китайска стена и Стоунхендж в Англия.

 

 

Вижте нашето предложение за  : В Малта за Гергьовден 2017!