Свято българско минало

Свещарска гробница*Ивановски скални църкви*Крепостта Червен
Програма

 

СВЕЩАРСКА ГРОБНИЦА*ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ*КРЕПОСТТА ЧЕРВЕН

ЕДНОДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ С АВТОБУС ОТ ВАРНА

ВАРНА-СВЕЩАРИ-ИВАНОВСКИ СКАЛНИ ЦЪРКВИ-КРЕПОСТТА ЧЕРВЕН

ЦЕНА 63 лв.

 

ПРОГРАМА

16.09.2017, събота

Отпътуване от Варна в 08.00 ч. /Антим I

Посещение на Историко-археологическия резерват „Сборяново“. Ще разгледаме уникалната царска гробница, която представлява паметник на тракийската култура от III век пр.н.е. Свещарската гробница е част от световното историческо наследстов на ЮНЕСКО. В границите на резервата се намира и Демир Баба Теке. Текето /гробницата/ е на светеца Демир Баба, който според преданията е живял през XVI век.  Демир Баба е известно алевийско светилище, което вярващите посещават и се молят за изцеление и сила.

Следва посещение на Ивановските скални църкви. Манастирът-лавра „Св.Архангел Михаил“ е разположен в долината на река Русенкси Лом. Основан е през XII век, но е световно известен с това, че през XIV век става средище на исихазма. Най-значимата от групата скални църкви е „Света Богородица“ чиито стенописи също са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.   

Кратка почивка за да се насладим на чудните природни гледки и продължаваме към крепостта Червен. Средновековният град Червен е разположена върху свод от скали. В разцветът на града населението наборявало 10 000 души, а през 1235 г. става седалище на средновековната Червенска митрополия.  През XIV век Червен се превръща в най-значимия град на Североизточна България.

Свободно време и отпътуване за Варна.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

·         Транспорт с лицензиран автобус

·         Застраховка

·         Екскурзоводско обслужване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

·         Входни такси за посещаваните обекти – Свещарската гробница и Демир Баба/ 10 лв., Ивановски скални църкви/ 3 лв., Червен/ 3 лв.

·         Разходи от личен характер

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

·         Депозит за записване 30% от пакетната цена

·         Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 35

·         Срок за уведомление за ненабран минимален брой участници 7 дни преди датата на отпътуване