Автобусни програми от Варна

Магията на Родопите
Продължителност:
3 дни / 2 нощувки

Транспорт:
Автобус


от: 155 лв.
Програма

МАГИЯТА НА РОДОПИТЕ

Маршрут: Кръстова гора - Бачковски манастир - пещера Дяволско гърло - Ягодинска пещера - Орлово око - Широка лъка - Пампорово - Перперикон - Татул

Дата на тръгване: 01.05.2020 - 03.05.2020
                                  26.06.2020 - 28.06.2020
                                 03.07.2020 - 05.07.2020
                                 07.08.2020 - 09.08.2020
                                                        12.09.2020 - 14.09.2020 - Кръстовден

Продължителност: 3 дни/ 2 нощувки със закуски

Транспорт: Автобус Тръгване от Варна, Добрич и Бургас

ЦЕНА: от 155лв

ПРОГРАМА:

 1 ден: Варна - Бургас - Татул - Перперикон - Каменна сватба - Каменни гъби - Кърджали
Отпътуване от Варна ул.Антим I около 06:00ч.
Отпътуване от Бургас ОМВ до хотел Мираж около 08:30ч.
Отпътуване за Тракийско светилище при село Татул. Наред с древната земя Атлантида, Орфей е един от полулегендарните образи, който най-много държави и земи се опитват да си присвоят. Ако вярвате на екскурзоводите, Орфей е живял на огромен периметър в няколко държави на Балканския полуостров. Тази известност не е от ерата на масовия туризъм, още дрвените траки са почитали Орфей като Бог. Те са създавали светилища, в които са се кланяли на неговия образ. Считали са го покровител на Родопите. И докато за самия Орфей има спорове, то за най-старото открито негово светилище няма - то се намира до село Татул. Светилището е впечатляващ мегалитен паметник, изсечена в скалата пресечена пирамида. Вътре са намерени два саркофага, 3 метров кладенец и легло зад главния олтар. Светилището датира от 5-4 хиляди години преди Христа. При разкопките през 2004 - 2007г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ - три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.
През ХІІІ - ХІІ в.пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.
Разглеждаме светилището и се отправяме към Каменна сватба. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3м. Гъбите са се формирали по време на палеогена, когато тук е било дъно на море, а след това са били дооформени от вятъра и слънцето. Легендата за появяването им обаче не включва морето, а четири момичета. Те били дъщери на местен селянин, пленени от османските турци. Когато девойките се опитали да избягат, водачът отсякъл главите им и когато те падали на земята се превръщали в каменни гъби. А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите до скалните образувания.
Перперикон
Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон. Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.
Каменни гъби:
Ще разгледаме също и скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността: когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига!
Отправяме се към град Кърджали. Настаняване в хотела в централната част на града. Нощувка.
 
2 ден: Триград - Дяволско гърло - Ягодинска пещера - Орлово око - Широка лъка
Закуска. Отпътуване около 08:00ч. за пещера Дяволското гърло. Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Разглеждане на пещерата и продължаваме към Ягодинската пещера. Тя се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина и е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Възможност за обяд в района на Ягодинската пещера.
Възможност за изкачване с джип до Орлово око - уникалната наблюдателна площадка, която е най-новата туристическа атракция в Родопите (преходът дотам е около 30 минути; по желание и срещу доплащане има възможност за сафари с джип). Тя е монтирана на ръба на скалите, на височина 1563м над морското равнище, недалеч от прочутата Ягодинска пещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Оттук се виждат 2/3 от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината - планините в Гърция, а в дъното - Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка. Отправяме се към Широка Лъка - архитектурен и фолклорен резерват. Широка лъка е известна още и със своите автентични родопски къщи и Националното училище за фолклорни изкуства. Тук ще имате възможност да изпиете ароматно кафе сред прекрасната природа и архитектура. Настаняване в хотел в района на Пампорово или Смолян. Нощувка.
 
3 ден: Пампорово - Кръстова гора - Бачковски манастир
Закуска. Около 08:30ч. се отправяме към село Бачково и Бачковския манастир "Успение Богородично". Пристигане около обяд и разглеждане на манастира. Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. След падането на Търновското царство през 1393г. там е заточен Патриарх Евтимий, чиито мощи остават в обителта до 19в. В края на 16 и началото на 17в. Бачковският манастир е обновен и тогава са построени южното крило и сегашната манастирска църква "Св. Богородица". Със средствата на братя Чолакови през 30-те и 40-те години на 19в. започва ново разширение на манастира, като са построени сградите в южния двор и църквата "Св. Никола", чиито стенописи са дело на изтъкнатия български живописец Захари Зограф. Свободно време за обяд. Отпътуване за Кръстова гора - едно от най-магичните места в България. Преданията разкзват, че някога много отдавна тук е имало голям манастир, в който е била съхранявана частица от Божия кръст. Преди това тази частица се е намирала в султанската съкровищница в Истанбул. Когато руският цар научил за това, веднага изпратил свои пратеници с богати дарове за султана, като подучил хората си, когато султана попита с какво да се отблагодари за скъпите и пребогати дарове на царя, хората му да поискат частицата от кръста Господен. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата "Покров на Пресвета Богородица", която е завършена през 1995г. От нея, по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола. Свободно време за разходка. Следобед отпътуване за съответния град. Прибиране късно вечерта.

 

ЦЕНА:
Отпътуване от :
На човек в двойна стая /тройна стая
Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна
 
160 лв
145 лв
Бургас
 
155 лв
135 лв

Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки
Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
- Транспорт с лицензиран автобус
- Медицинска застраховка за лица до 65 год.
- Екскурзоводско обслужване по маршрута
- 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Кърджали (централно разположен)
- 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Пампорово
- Посещение на Кръстова гора и Бачковски манастир
- Посещение на Ягодинска пещера и Дяволско гърло
- Посещение на Орлово око
- Посещение на Перперикон, Татул, Каменна сватба и Каменни гъби

Цената не включва:
- Раходи от личен характер
- Входни такси за посещаваните обекти
- Минибусчета за извозване до пещерите – 8 лв
- Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период

Входни такси за посещаваните обекти:
Перперикон: - възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.
Местен екскурзовод за Перперикон – 1 лв
Татул: възрастни (вкл. пенсионери) – 3 лв., учащи – 1 лв.
Ягодинска пещера: възрастни - 10 лв., Студенти – 5 лв, Деца от 07-18 год- 4 лв
Пещера Дяволското гърло- възрастни - 5 лв., 2 лв. за ученици и пенсионери;
Изкачване до Орлово око с джип – между 8 и 10 лв на човек
Възможност за доплащане за вечеря в ресторанта на хотела в Пампорово на блок маса – 10 лв (при заявили 35 човека); 16 лв при индивидуална заявка (заявява се и се заплаща на екскурзвода по време на пътуването) - цените са ориентировъчни и се препотвърждават до 3 дни преди отпътуване.

Забележка:
Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
Входните такси на обектите са актуални към момента на публикуване на офертата. Агенцията не носи отговорност за евентуалната им промяна на място в обекта.
Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца. Програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти!
Необходими документи: валиден документ за самоличност - лична карта;
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.

Глемър енд Джой ЕООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка "Отговорност на Туроператора" с ЗАД "Армеец". Сертификатът към застрахователната полица е с № 2013013150000878280