Израелската кухня

ОЧАРОВАНИЕТО НА ИЗРАЕЛСКАТА КУХНЯ

Израел е страна, известна със знаковите си забележителности, чудотворните качества на Мъртво море, качествената си козметика, постоянните си нови открития в различни областти на знанието и по-специално в медицината. Но искаме да ви разкажем и за друга страна на Израел – очарователна и много вкусна.

Запознайте се с кулинарните традиции и изберете какво да опитате на първо място по време на своето пътуване в Израел.

 

https://vila.bg/villa-byal-leten-briz-2270.html

 

Преобладаващото население в Израел са евреи, дошли тук от над 80 страни, предимно от Европа. Това, което ги обединява, са еврейските традиции, спазвани стриктно в продължение на хилядолетия. В Израел има две групи преселници – сефаради, дошли от Средиземноморието, Близкия и Далечния Изток и ешкенази, дошли от Франция, Германия, Русия и Източна Европа. Идвайки тук, всяка група от тях донася със себе си и кулинарните традиции, на които е свикнала. Поради това израелската кухня е интересно съчетание от типичните за средиземноморския район свежи зеленчуци и плодове, маслини, зехтин, пшеница и млечни продукти с обичайните за северните страни туршии (мариновано цвекло, например), яхнии, блини, печени меса и характерните за Близкия Изток плоски питки, нахут и агнешко.

 

Разнообразието на Израелската кухня 

 

Особеностите на израелската кухня се определят от нетипични за нас правила наречени кашрут (кашер). В свещената еврейска книга, която включва първите пет книги на Библията и се нарича Тора, има закон, който гласи "не вари агне в млякото на майка му" - това е забрана да се смесват мелчни и месни храни. Ако сте се нахранили на закуска с млечни продукти, след 4 часа можете да хапнете месо. Ако сте яли месо обаче, трябва да чакате цели 6 часа, за да опитате сирене или сметана. Също така са забраненеи свинското месо, морските дарове с изключение на риба с перки люспи. От иврит думата „кашрут” означава „годен”, т.е. кашерна храна е тази, която отговаря на тези правила. Евреите, които ги спазват стриктно, никога не са опитвали пица с шунка, поръсена с кашкавал, например.

 

  

А сега ще продължим към най-апетитната и вкусна част, като ви разкажем какво може да опитате:

 

Фалафел - Много вкусно блюдо предствляващо дребни топчета от пюре от нахут, запържени в мазнина.

 

Хумус - Предястие от нахут, зехтин, чесън и лимонов сок – иделана разядка! Една от типичните подправки или сосове в Израел, която се употребява почти във всичко.

 

Джахнун – Йеменско кулинарно изделие от бутертесто, поднася се с печени яйца и пасирани домати с люта чушка.

 

Шакшука – Яйца с домати, червен пипер, лук и чесън.

 

 

Мафрум – Запържени паниранини картофи, пълнени с месо.

 

Форшмак – Ястие от мляно месо или риба с картофи, сметана, лук и пипер.

 

Храйме – Много вкусна риба с лют сос.

 

Цимес – Сладко-кисело месо и зеленчуци.

 

Кугели – Нещо средно между пудинг и запеканка. Правят се от фиде, ориз, цвекло, картофи и други зеленчуци.

 

 

Хала – бял плетен хляб, поръсен с мак или сусам.

 

 И още много, много други кулинарни изкушения.........