Вечният Рим

Вечният Рим
Маршрут:
София - Рим - София

Продължителност:
4 дни / 3 нощувки

Транспорт:
Самолет


от: 589 лв.
Програма

ВЕЧНИЯТ РИМ

Дати на провеждане: целогодишно

4 дни / 3 нощувки

ЦЕНА от 589 лева

Програма

1 ДЕН 

Отпътуване от София за Рим. Настаняване в избрания хотел. Свободно време за изучаване на града. Програма по желание:

Хубавoто на този, стар, красив град е, че накъдето и да се обърне човек кипи от история. Повечето забележителности се намират на пешеходно разстояние от хотелите, които се ползват. Изключение правят само Ватикана с неговите музеи, за които ще трябва да вземете метрото. И все пак, възможността да ви заболят краката от ходене е голяма, защото в Рим има много за гледане.

И така приключението може да започне:

Римският форум (Forum Romanum):

Както всичко друго в Рим и тази забележителност е доста древна. Първите копки са направени XVII век преди н.е. През годините е бил изоставян и забравен. Неизвестен пътешественик от 8-ми век разказва, че форумът се е разпадал. През Средновековието, въпреки спомените за Forum Romanum, сградите били погребани под отломки и мястото е било известно под името "Campo Vaccino" или "Пасище за добитък," разположен между Капитолия и Колизеума. Завръщането на папа Урбан V от Авиньон през 1367 г. довежда до повишен интерес към древните монументи. Художници от края на 15-ти век рисували останките от форума, а началните разкопки започнали в края на 18-ти век. През 1803 г. Карло Феа започва да разчиства останките около Арката на Септимий Север, с което се поставя началото разчистването на Форума, който е напълно разкрит в началото на 20-ти век. Ще трябва да си отделите поне 2 часа за разходка.

2 ДЕН 

Закуска. Свободно време.

Програма по желание:

Колизеума (Colosseum)

Най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, построен през I век с възможност да побере 50 хил. зрители. Колизеят е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.

Пантеонът (The Pantheon )

Преведено от гръцки името му означава „ Всичко богове“. Построен през 27-25 г. пр.н.е. в Рим от Марк Випсаний Агрипа, приятел и генерал на Октавиан Август, като храм на деветте божества на седемте планети от официалната религия в Древния Рим. В последващите десетилетия храмът на два пъти е напълно унищожаван от пожари и изграждан по различен проект. В съвременния си вид е завършен през 126 година, вероятно по проект на архитекта Аполодор от Дамаск. Сградата е била християнски храм от 7. век. Той е най-добре запазената от всички древни римски сгради. Използван е като храм през цялата му история.

Капитолий (Capitoline Hill)

Капитолият е един от седемте хълма на Рим. Намира се в центъра на града, на запад от Римския Форум. Той е тясно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Друга легенда разказва за за гъските, които спасили Рим. През 3 в. пр.н.е. галите навлизат в древна Италия и обграждат Рим. Имат огромно числено превъзходство. Свещените гъски от храма на Юпитер, намиращ се на хълма Капитолий, усещат пълзящите по стените на града гали и надават крясък, с който събуждат не само заспалите стражи, но и всички жители и така спасяват Рим. Днес там се намират два музея – най-старите обществени музеи в света – Палацо Нуово с колекция от гръцки и римски скулптури, и Палацо дей Консерватори с художествени галерии, скулптури и фрески. С един билет получавате достъп до двата музея. И днес, също както през античността, хълмът разкрива най-красивата гледка към центъра на Рим.

3 ДЕН

Закуска. Свободно време

Програма по желание:

Площад Навона (Piazza Navona)

Навона е построен през I в. и първоначално е бил използван за състезания и надбягвания с колесници. В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона. Става площад в края на 15-ти век, когато градският пазар е преместен от Кампидолио (Campidoglio). Площад Навона е една от забележителностите на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият „Фонтан на четирите реки“ на Бернини, разположен в средата на площада, „Фонтанът на Нептун“ и „Фонтанът на Мавъра“ ), както и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона се намира и една от най-известните шест „говорещи статуи“ в Рим. В древността хората са я използвали като своеобразен „форум“ за изразяване на мнението си срещу статуквото и властта. Шест подобни статуи има в Рим и една в Милано.

Ватикана и музеите

Базиликата Свети Петър (Basilica di San Pietro)

Базиликата „Свети Петър“ е една от четирите папски базилики в Рим - другите три са „Сан Джовани ин Латерано“, „Санта Мария Маджоре“ и „Сан Паоло Фуори ле Мура“. Това е най-високата сграда във Ватикана, чийто купол се вижда в целия град Рим. Вероятно най-голямата църква в християнския свят, тя заема площ от 20 декара и има капацитет да побере над 60 000 човека.Според католическата традиция, в църквата е погребан свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата „Свети Петър“.

Ватиканските музеи

Общо четири на брой: Пио-Климентов музей, Музей „Киарамонти“, Грегориански етруски музей, Грегориански египетски музей. Малка част от невероятните неща, които можете да видите в тях са: Сикстинска капела, картини на Караваджо, включително Свалянето на Христос от кръста, портрет на св. Джером на Леонардо да Винчи, картини на художниците Фра Анджелико, Джото, Рафаело, Никола Пусен и Тициан, папски трон от червен мрамор, който е бил в базиликата Сан Джовани ин Латерано, древноримски скулптури, надгробни плочи и надписи, колекция от творби на Рафаело включително шедьовъра Атинската школа, галерия на картите: с топографски карти на цяла Италия и земите, притежавани от Църквата по времето на Папа Григорий XIII; разположена е западната страна на Двора Белведере.

4 ДЕН

Закуска. Свободно време.

Вземете си „сбогом“ с този невероятен град или по скоро ‚довиждане“, защото колкото и пъти да се завръщаш в Рим, пак не стига.

Отпъуване за София.

Програмата е напълно индивидуална и можете да я променяте по ваш вкус.

Цената включва:

 • самолетен билет
 • летищни такси
 • багаж до 20 кг на човек
 • 3 нощувки със закуски в хотел 3* на човек в двойна стая
 • медицинска застраховка

Цената не включва:

 • трансфери летище-хотел-летище (могат да се добавят при желание)
 • входни такси за обекти и атракциони
 • комунална такса - плаща се на място в хотела
 • програма  по желание

Практични съвети:

 • Можете да си закупите карта „Roma Pass”, в цената на която влиза пътуване с обществен транспорт – метро, автобуси и трамваи и входни такси за два музея (http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2)
 • Еднократен билет за автобус, трамвай и метро струва 1 евро и е валиден за 75 минути. Билет за целия ден струва 4 евро
 • Имайте предвид, че е забранено влизането в църквите с къси панталони и поли, както и с непокрити рамене

Важно:

 • Цената е валидна при минимум брой туриста:  НЯМА изискване
 • В момента на резервация цената се препотвърждава в зависимост от  наличните свободни места в промоционалните класи на ползваните авиокомпании и хотели, затова се препоръчва резервация минимум 1 месец преди желана дата.
 • При желание можем да организираме и по-дълги пътувания от 3 нощувки и с тръгване от Варна или Букурещ.

Екскурзии по желание на български език (цената се определя в зависимост от броя на хората )

Рим 1 – Колизеум, Римски Форум, Капитолийски хълм, площад Венеция, храма на Портуниус, храма на Херкулес, църквата Сан Джорджо ин Велабро (реликвите на Свети Георги), църквата Бока дела Верита (маската на Истината и реликвите на Сан Валентин), Чирко Масимо (където са се правили конните надбягвания), хълма Авентино (Малтийския орден и други интересни забележителности)

Рим 2 – площад Пополо (гроба на Нерон), терасата Пинчо (намира се в парка на Вила Боргезе, откъдето се вижда цял Рим), площад Испания, улица Кондоти (най – скъпата улица в Рим, с луксозни магазини на всички световно известни магазини), кафе Греко (най – старото кафене в Рим от 1760 год., където са отсядали всички големи поети, писатели и композитори в Рим – Брамс, Лист, Вагнер, Андерсен, Гогол, Марк Твен и т.н.), гроба на Петър Парчевич (един от първите български дипломати, граф, български католически епископ и родолюбец) ,Фонтана на Треви, Пантеон, площад Навона, Замъка Сант Анджело.

Рим 3 –площад Барберини, площад Колона (колоната на Марк Аврелий и парламента на Италия), площад Монтечиторио (камарата на депутатите), мавзолея на император Август, Олтара на мира (построен по времето на Август и съхранен в модерна стъклена сграда видим и от вън), площад Аржентина (Гатландия –държавата на котките и приблизителното място, където е бил убит Цезар), Фонтана на костенурките, Театро Марчело (големият брат на Колизеума, построен 100 години преди него), площад Венеция.

Рим 4 –площад Барберини, улица Венето (улицата на Dolce vita –„Сладкия живот”, за който разказва Фелини в едноименния си филм), църквата S. Maria della Vittoria (в нея е оригинала на Бернини Св. Тереза – това е едно от местата, където става едно от убийствата описани от Дан Браун в „Шестото клеймо”), фантана на Моисей, площада на Републиката (фонтана на Наидите), църквата Св. Maрия делли aнджели  (проектирана от Микеланджело), термите на Диоклециян, вия Национале (търговска), Президентския дворец Куиринале

Рим 5 – площад Пополо (гроба на Нерон), мавзолея на император Август, олтара на Мира, Камарата на депутатите и Парламента,  площад Колона (колоната на Марк Аврелий), Храмът построен в чест на император Адриян,  площад Аржентина и стадиона на Помпей (приблизителното място на убийството на Цезар), площад Кампо дей Фиори (кладата на Джордано Бруно), площад Фарнезе.

Ватикана - Ватикански музеи и базиликата Сан Пиетро 

Християнски Рим - Църквата Сан Джовани ин Латерано (главната базилика на Рим), базиликата Санта Мария Маджоре (където Папа Адриян ІІ благословя написаната от Кирил и Методий азбука), Сан Пиетро ин Винколи(статуята на Моисей от Микеланджело), Сан Клементе (гроба на Кирил), Сан Пиетро ин Винколи (веригите на Св.Петър и статуята на Моисей от Микеланджело).

За любителите на архитектурата в Рим – площад Венеция, Пантеон, площад Навона, двора на църквата Санта Мария дела Паче, палацо делла Канчелерия, светилището на Браманте, фонтана Акуа Паула (Фонтаноне), църквата Санта Мария ин Трастевере.

Археологическа автобусна обиколка: Устата на Истината, Чирко Масимо, Термите на Каракала, Порта Сан Себастияно, Апия Антика (най-стара улица в света останала до наши дни), долината Кафарела, Катакомбите на Сан Себастияно и Сан Калисто, Чирко ди Мазенцио, мавзолея на Чечилия Метела, Вила Куинтили, Римските Водопроводи. (билетът за тази последна обиколка струва 10 евро на човек).

Полетно разписание:

 • София – Рим: 19:05 – 20:00
 • Рим – София: 15:10 – 18:05