Екзотични пътувания

Езерото Байкал и Улан Батор - ПО ЗАЯВКА!
Маршрут:
София-Москва-Иркутск-Улан Батор-Истанбул

Продължителност:
12 дни / 10 нощувки

Транспорт:
Самолет


Програма

 Езерото Байкал и Улан Батор

ПРОГРАМА

ВАРНА-МОСКВА-ИРКУТСК-БАЙКАЛ-УЛАН БАТОР-ИСТАНБУЛ-ВАРНА

 
 
1 ДЕН. Пристигане в Москва в 18:15 ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Следва полет до Иркутск в 21.30 ч.
 
2 ДЕН. Посрещане на летището ит трансфер до хотел Иркутск 3*. Настаняване. Иркутск е град на 350 години, вписал много забележителни страници в историята на Руското правителство и днес. Благодарение на запазения исторически център на града и разположението му, „Източната столица на Сибир” се счита за един от красивите и интересни градове на Русия. Сити тур с обиколка на забележителностите, посещение на музея на Декабристите.
Вечеря в традиционен ресторант.
 
3 ДЕН. Закуска. Отпътуване за Листвянка -  едно от популярните места за туризъм на Байкал. По пътя ще посетите архитектурно-етнографския музей „Талци”. Талци е уникален музей под откритото небе, в който са събрани паметници на историята, архитектурата и етнографията от 17 до 19 век на руския, бурятския и евенкийския народ. Ще посетите и музея на Байкал, отворил врати още през 1961 година. Това е единственият музей, посветен изцяло на изучаването на историята на езерото Байкал, неговите растителни и животински видове. Байкал е най-дълбокото езеро в света (1637m) и най-големият природен резервоар на прясна вода. Произходът му дълги години предизвиква научни спорове. Възрастта на езерото традиционно се определя от учените на 25—35 млн. години. Този факт също прави Байкал уникален природен обект. Ще можете да се насладите на уникалната гледка над езерото от платформа за наблюдение на планината Черски, на която ще се качите с лифт. Настаняване в хотел „Красная Лад“.
Вечеря в хотела. Нощувка.
 
4 ДЕН. Закуска. Трансфер до гарата за екскурзия с Кругобайската жлезница с включен обяд. Известната Кругобайска железница се счита за част от световното културно и историческо наследство. Пътят преминава през 38 тунела с обща дължина 9063 метра. Тунелите и каменните пасажи са уникални с нестандартен архитектурен дизайн и са запазени в оригиналния си вид от началото на 20 век.
Продължителност на екскурзията около 12 часа.  
Вечеря в хотела. Нощувка.
 
5 ДЕН. Закуска. Трансфер до о-в Олхон. Той е най-големият остров в езерото Байкал. Със своята площ от 730 km² е третият по големина остров в света, намиращ се в езеро.  Дължината на острова е 71 км, а ширината около 12 км. Недалеч от външната източна част на острова пък се намира най-дълбоката точка в Байкал - 1637 м. На острова има разнообразен релеф. Тук има и степни равнини с широки заливи, удобни за плаж през лятото. Островът е достатъчно голям да има свои собствени езера. Тук има и истинска сибирска тайга с гъсти гори, както и дори малка пустиня. Настаняване в хотел „Лада“ (или подобен).
Вечеря в хотела. Нощувка.
 
6 ДЕН. Закуска. Екскурзия до най-северната точка до острова – нос Хобой (зъб). Именно тук Вие ще имате възможността да оцените размерите на езерото, което местните жители свикнали да наричат море. По пътя Вие ще имате възможността да видите изключителни пейзажи, природни паметници на Острова, живописните степи на северен Олхьон, скалата „Три брата” и др. По пътя ще спрете на импровизиран пикник за обяд и ще опитате от хубавата байкалска рибена супа, приготвена на огън. Връщане в хотела.
Вечеря. Нощувка.
 
7 ДЕН. Закуска. Трансфер до Иркутск. Отпътуване с влак за Улан Батор вечерта.
Нощувка във влака.
 
8 ДЕН. Във влака.
 
9 ДЕН. Пристигане в Улан Батор. Трансфер до национален парк Горхи – Терелж. Разположен на около 80 км североизточно от Улан Батор. Забележителности в района са езерото Хаджиин Хар, ледниково езеро с дълбочина 20 м., намиращо се на 18 км. от горещите минерални извори Йестии, будистки манастир, който е отворен за посетители. Могат да се видят и двете известни скални образувания, кръстени на това, на което приличат Turtle Rock (Скалата костенурка) и Praying Lama Rock (скалата на молещият се лама). Интерес представляват и стадата диви коне на Пржевалски. Обяд.
Вечеря и нощувка в юрта – традиционно монголско жилище.
 
10 ДЕН. Закуска. Връщане в Улан Батор и настаняване в хотел „Гранд Хил“ 4*.  Посещение на Гандан. Това е най-големият будистки манастир в Улан Батор. Разположен е близо до централната част на столичния град. В будистките манастири и храмове има поставени многобройни цилиндри с различни размери, съдържащи молитви. Традицията повелява поклонниците да минават покрай тях и да завъртат всеки един цилиндър. Това носи благословия, а със завъртането молитвата от цилиндъра се отправя към небесата.  След посещение на площада Сухе Батор с едноименната статуя. Тя отразява момент от речта на Сухе Батор, когато като главнокомандващ на революционната армия провъзгласява независимостта на страната през 1921 година. Лъвовете на постамента са елемент от будисткото изкуство и символизират защитата от злините и враговете.
Следва обяд в монголски ресторант.
Следобяд разходка до Двореца на последния монголски хан и религиозен водач Данзанванчуг, който управлявал от 1911 до смъртта си през 1924 година.
Свободно време за разходка и сувенири преди последната вечер от интересната програма.
Прощална вечеря в хотела. Нощувка.
 
11 ДЕН. Закуска. Трансфер до летището за полет до Истанбул в 11:45.
Пристигане в Истанбул на същия ден в 17:05 ч. Трансфер до хотел Резиденс 3* или подбен.
Нощувка.
 
12 ДЕН. Закуска. Трансфер от хотела до летището за полет от Истанбул до Варна в 12:20 ч. 

ЦЕНИ И УСЛОВИЯ: при запитване