Екзотични пътувания

Южна Индия и Библиотеката на палмовите листа - ПО ЗАЯВКА!
Маршрут:
София-Ченай-Танжор-Чидамбарам-Пондичери-Тируванамалай-Махабалипурам-Тирупати-Ченай-София

Продължителност:
12 дни / 10 нощувки

Транспорт:
Самолет


от: 1999
Програма

 Духовно пътуване до Южна Индия – Мистика, Храмове и Библиотеката на Палмовите листа

Ченай - Танжор – Тричи – Кумбаконам – Чидамбарам – Пондичери – Тируванамалай – Махабалипурам – Канчипурам – Тирупати  - Ченай
ПРОГРАМА
 
12 ДНИ / 10 нощувки
 
Това не е поредната програма за Индия. Ще Ви заведем на духовно пътешествие, от което всеки ще се върне по-различен. Ще потърсим съдбата си, изкована още преди векове. Ще посетим 2 Библиотеки на Палмовите листа, едната от които превърната в музей, и селището на Нади астролозите. Не всеки е готов да се срещне със съдбата си, да прочете „своето листо“, но се надяваме повечето от нас да успеят.
Като наш духовен пътеводител с нас ще пътува Яна Данаилова, сертифициран преподавател по йога към Международната йога асоциация. Тя ще води сутрешните ни занимания по йога и релаксация. Ще сподели своя опит и познания за да се докоснем и вникнем в същността на древната индийска култура, мъдрост, история и традиции.
 
1 ДЕН София - Доха - Ченай
Отпътуване от София с полет на Катарски авиолинии в 13:00 ч за град Ченай
 
2 ДЕН  Ченай – Танжор (350 км, 5,5 ч)
Пристигане рано сутринта е Ченай (около 2 сутринта). Посрещане от представител на местния туроператор с гирлянди от свежи цветя.
Нямаме никакво време за губене. Индия и нейните красоти ни очакват, затова потегляме с климатизиран транспорт до Танжор (340 км, около 5,5 ч.)
Пристигане сутринта в Танжор и настаняване в хотела.
Време за почивка. Следобяд сити тур на Танжор с нашия водач.
Танжор, наричан още „Оризовата купа на Тамил Наду“ е бил столица по време на царуването на династия Чола от 9-ти до 13-ти век, и е известен най-вече с храма БРАХАДИШВАРА (част от световното наследство на ЮНЕСКО).  Храмът, посветен на бог Шива, е построен преди повече от хиляда години от Крал Раджараджан („Кралят на кралете‘) и е признат за чудо на архитектурата. Води се един от най-величествените храмове в цяла Индия.  В центъра на храма е построена 14 етажна кула, висока 62 метра, в основата на която има изграден монолитен блок, тежащ 80 тона.
ДВОРЕЦЪТ в Танжор е другата много известна забележителност в града. Характерен с просторните си коридори, големи зали, сенчести градини и наблюдателни кули. Строителството му е започнало  през 16-ти век, но е завършен по време на управлението на династията Марата от 1676 до 1855. Част от двореца е и библиотеката Сарасвати Махал. Построена е през 1700, библиотеката е част от пазителките на Палмовите листа. Притежава над 30 000 палмови листа заедно с безценни ръкописи, както на индийски така и на европейски езици. Тук за първи път ще се срещнем с тях. Дворецът и библиотеката в наши дни са превърнати в музеи.
Вечеря и нощувка в хотела.
 
 
3 ДЕН Танжор – Тричи - Кумбаконам – Чидамбарам (58км, 1 ч/102 км, 2,5 ч/ 77 км, 2ч)
След закуска заминаваме за Чидамбарам, по пътя ще посетим Тричи и Кумбаконам.
 
Тричи е един от най-старо населените градове в областта Тамил Наду. Има много богата история и е бил ням свидетел на възходите и паденията на няколко империи. Има следи от заселници някъде от 2000 години преди Новата ера. Първите крале от династията Чола са управлявали през 3-ти век преди Христа. През Средновековието, крал Махендраварман I, от династията Палава, който управлявал града през 6 век, построил няколко скални храма към величествения храм „Рок Форт“. Посещение на известния храм „Шри Рангам” (гигантския храм Шри Ранганатасвами), посветен на Бог Вишну.
 
Кумбаконам е  разположен на бреговете на река Кавери. От 7-ми до 9-ти век е бил столица на династията Чола.  Градът е известен още с фестивалът Махамахам, който се провежда на всеки 12 години. В центъра на града е разположено водохранилището наречено Махамахам и потапянето в него се счита за свещено от индийците.
Следва посещение на храма „Натараджа“ в град Чидамбарам. Храмът е построен през 12-13-ти век в чест на Бог Шива. Храмът е посветен на Бога, който танцува космически танц. В този танц има 108 специални движения, които символизират единството с космоса.
Чидамабарам е древен индийски град, основан през 6-ти век преди новата ера, а името в превод означава „Град на Бога танцуващ своя космически танц“.
Вечеря и нощувка в хотел в Чидамбарам.
 
4 ДЕН  Чидамбарам
Закуска.
След закуска ще отидем на екзотично пътуване с лодка, където ще се насладим на природните красоти на мангровите гори. Тук се намират вторите по големина в света мангрови дървета. Пътешествието ни ще продължи 1 час.
 
Следва посещение на Храма Ваите Варан в Vaitheeswaran Koil, посветен е на Бог Шива, известен още като Бога на Изцелението. Вярва се, че чрез молитви към  Бог Шива, в този храм могат да се лекуват различни болести.
След Храма Ваите Варан ще посетим селището на четците на палмовите листа (по желание, срещу заплащане*). Листата  са притежание на семействата на четците, които се предават от хилядолетия, от поколение на поколение. Според поверието на всяко листо е записана съдбата на всеки човек, минали прераждания и бъдещето.
 
* заплащането става на самия четец, след като ти открие (ако го открие) палмовото листо. Заплащането варира, според информацията, която искаш да получиш.
Връщане в хотела в Чидамбарам, вечеря и нощувка.
 
5 ДЕН  Чидамбарам – Пондичери (63 км / 2 ч)
 
След закуска отпътуване за Пондичери, град, който е била дълго време под френско владичество. Градът е разделен на две части – Белият град с типично френски постройки и административни сгради и Черният град с типично индийска архитектура. По пътя към Пондичери ще спрем в Ауровил, известен още като „Град на Зората“, експериментален град основан от гуру Шри Ауробиндо и гуруМира Алфаса, която е известна още като „Майката“. Следва обяд в центъра на града. Продължаваме екскурзията с посещение наАшрама на Шри Ауробиндо, един известен център за йога и медитация в Пондичери. Много хора от цял свят идват в този Ашрам за да се докоснат до източната мъдрост. Според философията на Шри Ауробиндо йогата и съвременната наука биха могли чудесно да се съчетаят.
Вечеря и нощувка в хотел в Пондичери.
 
6 ДЕН Пондичери – Тируванамалай (109 км/2,5 ч)
 
След закуска отпътуване за град Туриванамалай, който е разположен в подножието на планината Аруначала. Основната забележителност на града е огромният храм Аруначалесвара, който е посветен на Бог Шива и елемента „огън“. Преданието разказва, че той се появил на планината Аруначала, която е угаснал вулкан, под формата на огнен стълб и така създал фалическия символ.
 
Вечеря и нощувка в хотел в Тируванамалай.
 
7 ДЕН  Тируванамалай
Закуска.
Обиколка на Тируванамалай. Едно от най-посещаваните от поклонници места в щата Тамил Наду. Ще разгледаме храма, след това ще се изкачим до легендарните скали за медитация на Шри Рамана Махарши.
Следва посещение на Рамана Ашрам, разположен в подножието на планината Аруначала.
Рамана Ашрам: Шри Рамана Махараши, светещ и гуру живял до средата на 20-ти век, е пребивавал и водил уединен живот на това място. Много почитан и след смъртта си, ашрама привлича последователи от цял свят.
Вечеря. Нощувка в хотел в Тируванамалай.
 
8 ДЕН  Тируванамалай – Махабалипурам (150 км/4 ч)
 
След закуска отпътуваме за Махабалипурам, малък крайбрежен курорт. В миналото градът е бил оживено пристанище.
Посещение на Крайбрежният храм, една от най-старите каменни постройки в Южна Индия, от 7-ви век, с гледка към Бенгалския залив. В близост до храма се намират и петте “Ратас“, пет храмови колесници, изрязани в скалите, най-ранни образци на Дравидската епоха. Ще разгледаме и старинният фар, който е бил построен за да насочва корабите по време на династията  „Палава“, средновековна‚ южно индийска династия, която е съществувала между 6-ти и 9-ти век. Ще имаме възможността да видим  и „Кришна Мандапам“,скален храм посветен на бог Кришна. Екскурзията ще завърши с посещение на гигантския барелеф посветен на Арджуна, могъщият войн от Махабхарата.
Вечеря и нощувка в хотел в Махабалипурам. 
 
9 ДЕН  Махбалипурам - Ченгалпату - Махбалипурам (50 км /1 ч./ 50 км /1 ч)
 
След закуска отпътуване за Ченгалпату.
Ще посетим Библиотеката с палмовите листа. Четците ще се постараят да намерят Вашето листо. Тази астрология е още известна като „Нади Астрология“. За всеки човек има 16 свитъка или „Кандами“ /на хинди/. Намирането на листото отнема време и е възможно на определен човек, то да не бъде открито.
 
Следва посещение на великолепния храм Ведагиришварар, известен още като Храмът на Орела в Тируказхукундрам. Построен преди 1400 г. Храмът е действащ и се посещава от много вярващи.
Вечеря. Нощувка в хотел в Махбалипурам.   
 
10 ДЕН  Махабалипурам - Канчипурам - Тирупати (60 км/1,5 ч. /110 км/2,5 ч)
 
След закуска отпътуване за Канчипурам.
Канчипурам е разположен в северната част на щата Тамил Наду. Разположен е на брега на река Вегавати. Известен е като града на хилядите храмове и е едно от седемте най-свещени места за Хиндуиските поклонници. Най-посещаваните храмове са: Екамбаранатар, Ваикунта Перумал, Варадарая, Каиласанатар и Камаши Аман.
 
Отпътуване за Тирупати. Настаняване в хотела, вечеря и нощувка.
 
11 ДЕН Тирупати - Ченай (149 км/4 ч) 
 
След закуска сити тур на Тирупати, който се намира в щата Андхра Прадеш. В превод името на града означава „съпруг на богинята Лакшми“. Тирумала Тирупати е голям Хиндуиски храм, в област Андрха Прадеш, който всяка година се посещава от милиони поклонници. Посветен е на божеството Шри Венкатесхвара и е разположен на хълма Тирумала, на 853 метра над морското равнище, един от най-богатите храмове в Индия, известен още като“ Индийската Ватикана“.
 В близост до храма ще посетим уникално геоложко чудо, Чакра Тиертам”. Забележителна природна арка с водопад, която е една от малкото естествени арки в Азия. Предполага се, че това е мястото откъдето произлиза Бог Венкатешвара, защото арката прилича на главата на змия, на раковина /на Санскрит – шанк/, и  на диск /на санскрит означава чакра/, всички те са символи на обожествяване в Хиндуиската религия. Според преданията, веднъж бог Брахма поискал да извърши покаяние на чисто, свято място, и помолил бог Вишну да му намери подходящо такова. Бог Вишну хвърлил своя диск, който се забил на хълма и така създал място за бог Брахма. В клисурата започнали да се стичат планински потоци, които му осигурили така нужните запаси от вода.
След приключване на екскурзията отпътуване за Ченай, Настаняване в хотела. Вечеря, Нощувка.
 
12 ДЕН Ченай - София
Ранен трансфер до летището. Отпътуване за София.      
КРАЙ НА ПРОГРАМАТА
ПРИМЕРНИ ХОТЕЛИ:
ГРАД
Дата
Нощувки
Хотели
Танжор
 
01
Hotel Sangam / Tanjore Hi
Чидамбарам
 
02
Vandayar Hotel / Lakshmi Vilas Heritage hotel
Пондичери
 
01
Le Pondy Hotel / Hotel Athithi / The Accord Hotel
Тируванамай
 
02
Sparsha Hotel / Serene Comfort Hotel
Махабалипурам
 
02
Mamallaa Heritage / Confluence Resort / MGM Beach Resort
Тирупати
 
01
Fortune Select Grand Ridge / Fortune Kences Hotel
 
01
Jaya Pushpam Hotel / The Pride / Radha Regent
 
ЦЕНИ:
Брой туристи
цена на човек в двойна стая
15 – 19 човека
EURO 1999
Единична стая доплащане
EURO 363
 
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • Самолетен билет София - Доха - Ченай – Доха - София с включени летищни такси (40 евро / 78,40 лв) – в случай на повишение на летищните такси към деня на издаване на билетите, разликата се доплаща.
 • 10 нощувки със закуски и вечери
 • 1 обяд
 • По 1 бут. вода (500 мл) на човек, на ден
 • Сутрешни йога медитации
 • Всички трансфери по програмата
 • Транспорт с луксозен автобус по време на екскурзиите описани в програмата
 • Пътни такси, такси за паркинг и други местни такси
 • Входни такси за всички посещавани обекти
 • Разходка с лодка по река
 • Посещение на Библиотеката на Палмовите листа в Ченгелпату
 • Посещение на нади астролог в селището на четците на палмови листа в Вайтешваран
 • Посещение на Ашрама на Шри Ауробиндо
 • Посещение на Рамана Ашрам
 • Обслужване от местен екскурзовод на  английски език по целия маршрут
 • Духовен водач, който ще превежда от английски на български при необходимост
 • Представител на туроператора
 • Медицинска застраховка с покритие 15 000 щ.д.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Виза за Индия /около 105 лв./ - онлайн кандидатстване на http://www.indembsofia.org/bg/consular/visa/
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори – по 5-10 $ на ден на човек
 • Бакшиши за носачите на багаж, такси за фотоапарати за снимани в някои от обектите
 • Напитки по време на храненията
 • Такси за Нади астролог в Вайтешваран
 • Неупоменати в програмата услуги
 • лица на възраст 70-80 г. доплащат за медицинска застраховка 25 лв
 • по желание застраховка „Отмяна на пътуване“ - от 1,5% до 2,5% от пакетната цена в зависимост от деня на сключване на застраховката
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ВИЗА:
 • Паспорт в оригинал с минимална валидност 6 месеца след предполагаемата дата на връщане от Индия. В паспорта трябва да има поне 2 свободни страници, където да бъде положена визата
 • Две цветни снимки с размери 2” x 2” (5.08 x 5.08 см)
 • Съответната такса, която следва да се заплати в брой в лева
 • Придружаващи документи (изискванията за тези документи може да намерите описани към съответните типове визи)
 • Разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден онлайн
Записване и информация за плащане:
 • Необходим аванс при записване: 1000 лв
      
Информация: 
 • Визов режим – за български граждани е необходима виза. Агенцията обработва и подава документите по електронен път без допълнителна такса. Определя се дата за лично явяване в консулската служба на индийското посолство около 10-14 дни преди датата на пътуване.
 • Документите се подават лично, вземат се биометрични данни и се заплаща такса 105 лв. 
 • Медицински изисквания – не са необходими ваксинации. 
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15. Цената е при 15 туристи. 
 • При по-малка група от 10 – 14 туристи – доплащане 235 € / 459 лв. на човек. 
 • Срок за уведомяване за осъществяване пътуването –  
 • Цената е при курс 1 ЕUR = 75 INR. При промяна в курса на INR към еврото цената ще бъде преизчислена. 
 • Ако има промяна в броя на туристите, валутния курс или летищните/горивни такси, информация за това ще бъде публикувана до 20 дни преди отпътуване и може да се заплати до 10 дни преди тръгване. 
 • В зависимост от местните условия, възможни са размествания в обявената програма, като се запазват включените услуги. 
 • Застраховката „Отмяна на пътуване“ обезщетява разходи на клиента в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на туристическото пътуване по неотложни и независещи от туриста причини. Срокът на застраховката е броят дни от датата на сключване на договора за организирано пътуване (първото плащане) до датата на приключване на пътуването. Тя не покрива стойността на визата и летищните такси. 
 
ПРИМЕРНИ ХОТЕЛИ:
ГРАД Дата Нощувки Хотели
Танжор 14-15.10 1 Hotel Sangam / Tanjore Hi
Чидамбарам 15-17.10 2 Vandayar Hotel / Lakshmi Vilas Heritage hotel
Пондичери 17-18.10 1 Le Pondy Hotel / Hotel Athithi / The Accord Hotel
Тируванамай 18-20.10 2 Sparsha Hotel / Serene Comfort Hotel
Махабалипурам 20-22.10 2 Mamallaa Heritage / Confluence Resort / MGM Beach Resort
Тирупати 22-23.10 1 Fortune Select Grand Ridge / Fortune Kences Hotel
Ченай 23-24.10 1 Jaya Pushpam Hotel / The Pride / Radha Regent

ЦЕНИ:
Брой туристи цена на човек в двойна стая
15 – 19 човека EURO 1999
Единична стая доплащане EURO 363

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • Самолетен билет София - Доха - Ченай – Доха - София с включени летищни такси (40 евро / 78,40 лв) – в случай на повишение на летищните такси към деня на издаване на билетите, разликата се доплаща.
 • 10 нощувки със закуски и вечери
 • 1 обяд
 • По 1 бут. вода (500 мл) на човек, на ден
 • Сутрешни йога медитации
 • Всички трансфери по програмата
 • Транспорт с луксозен автобус по време на екскурзиите описани в програмата
 • Пътни такси, такси за паркинг и други местни такси
 • Входни такси за всички посещавани обекти
 • Разходка с лодка по река
 • Посещение на Библиотеката на Палмовите листа в Ченгелпату
 • Посещение на нади астролог в селището на четците на палмови листа в Вайтешваран
 • Посещение на Ашрама на Шри Ауробиндо
 • Посещение на Рамана Ашрам
 • Обслужване от местен екскурзовод на английски език по целия маршрут
 • Духовен водач, който ще превежда от английски на български при необходимост
 • Представител на туроператора
 • Медицинска застраховка с покритие 15 000 щ.д.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Виза за Индия /около 105 лв./ - онлайн кандидатстване на http://www.indembsofia.org/bg/consular/visa/
 • Бакшиши за местните екскурзоводи и шофьори – по 5-10 $ на ден на човек
 • Бакшиши за носачите на багаж, такси за фотоапарати за снимани в някои от обектите
 • Напитки по време на храненията
 • Такси за Нади астролог в Вайтешваран
 • Неупоменати в програмата услуги
 • лица на възраст 70-80 г. доплащат за медицинска застраховка 25 лв
 • по желание застраховка „Отмяна на пътуване“ - от 1,5% до 2,5% от пакетната цена в зависимост от деня на сключване на застраховката


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ВИЗА:
 • Паспорт в оригинал с минимална валидност 6 месеца след предполагаемата дата на връщане от Индия. В паспорта трябва да има поне 2 свободни страници, където да бъде положена визата
 • Две цветни снимки с размери 2” x 2” (5.08 x 5.08 см)
 • Съответната такса, която следва да се заплати в брой в лева
 • Придружаващи документи (изискванията за тези документи може да намерите описани към съответните типове визи)
 • Разпечатано и подписано копие на формуляра за виза, който е подаден онлайн

Записване и информация за плащане:
 • Необходим аванс при записване: 1000 лв

Доплащане:
 • до 09.08.2016: 1000 лв
 • До 20.09.2016: до 100%

Информация:
 • Визов режим – за български граждани е необходима виза. Агенцията обработва и подава документите по електронен път без допълнителна такса. Определя се дата за лично явяване в консулската служба на индийското посолство около 10-14 дни преди датата на пътуване.
 • Документите се подават лично, вземат се биометрични данни и се заплаща такса 105 лв.
 • Медицински изисквания – не са необходими ваксинации.
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 15. Цената е при 15 туристи.
 • При по-малка група от 10 – 14 туристи – доплащане 235 € / 459 лв. на човек.
 • Срок за уведомяване за осъществяване пътуването – 25.09.2015
 • Цената е при курс 1 ЕUR = 75 INR. При промяна в курса на INR към еврото цената ще бъде преизчислена.
 • Ако има промяна в броя на туристите, валутния курс или летищните/горивни такси, информация за това ще бъде публикувана до 20 дни преди отпътуване и може да се заплати до 10 дни преди тръгване.
 • В зависимост от местните условия, възможни са размествания в обявената програма, като се запазват включените услуги.
 • Застраховката „Отмяна на пътуване“ обезщетява разходи на клиента в случай на анулиране или предсрочно прекратяване на туристическото пътуване по неотложни и независещи от туриста причини. Срокът на застраховката е броят дни от датата на сключване на договора за организирано пътуване (първото плащане) до датата на приключване на пътуването. Тя не покрива стойността на визата и летищните такси.